Voedselverrijking

Cheetah

De kat is in Nederland het meest gehouden huisdier. Als je bedenkt dat de behoeften van een huiskat niet erg verschillend zijn van die van zijn voorouder, de Afrikaanse wilde kat, kan je je misschien wel voorstellen dat de omstandigheden waarin wij onze “huiskatten” houden, niet altijd even optimaal zijn. Over het algemeen lijken onze woonkamers niet veel op de Afrikaanse savanne...

Deze binnenhuisvesting betekent al gauw een gebrek aan prikkels. Dat kan, vooral bij katten die nooit buiten komen, zorgen voor gezondheidsklachten (met name door overgewicht) en gedragsproblemen. Opdringerig gedrag, agressie, in huis plassen; het zijn allemaal voorbeelden van problemen die kunnen voortkomen uit verveling. Door omgevingsverrijking (het interessanter maken van het leefgebied van de kat), kunnen deze stressgerelateerde gedragingen soms verbeteren. Onder omgevingsverrijking vallen bijvoorbeeld verstopplaatsen, krabpalen en speeltjes, maar ook voedselverrijking.

Wat houdt voedselverrijking in?

kat muis

Katten zijn roofdieren en in de natuur eten ze meerdere kleine maaltijden op een dag. Ze jagen meerdere keren per dag en dat levert niet iedere keer een prooi op. Dat is nogal een verschil met hoe veel van onze huiskatten te eten krijgen: er staat de hele dag voedsel klaar, waar ze niets voor hoeven te doen en dat ze vaak ook nog moeten delen met een huisgenoot.

Als we dat patroon willen veranderen, moeten we gebruik maken van het natuurlijk instinct van de kat om te werken voor zijn voedsel. En dat is waar ik mij met Voerspel op wil gaan richten. Voerpuzzels bieden de kat activiteit en mentale stimulatie. Daarnaast zit het nou eenmaal in de natuur van de kat om iets te doen voor zijn eten: ze fourageren (zoeken, vinden en verzamelen van eten). Helemaal hetzelfde als een echte jacht is het natuurlijk niet, maar samen met andere verrijking, kan het “voerpuzzelen” echt helpen om een kat de uitdaging te bieden die hij nodig heeft.

Leuk allemaal, die verhalen over voerpuzzels, maar zoveel valt er aan die Lickimat niet te puzzelen. Klopt! De Lickimatproducten zijn geen “intelligentiespeelgoed” zoals dat heet, maar “slowfeeders”.

En wat is dan een slowfeeder?

Een slowfeeder zorgt ervoor dat een dier er langer over doet om zijn voer op te eten. Het kost niet per sé denkwerk, maar wel activiteit. Een stukje voedselverrijking dus, want de kat moet er iets voor doen en dat moet -ie “in de natuur” ook. Overigens hebben we het nu steeds over katten, maar de voordelen van voedselverrijking gelden net zo goed voor andere diersoorten. Denk aan een snuffelkleed voor honden, een fruitprikker voor knaagdieren en kijk eens in de dierentuin hoe creatief de verzorgers daar zijn met de voeding voor de dieren!

Naast de bezigheid waar een slowfeeder dus voor zorgt, helpt het tegen schrokken. En dat heeft ook weer veel voordelen! Sommige katten eten zo snel dat ze hun eten even later onverteerd weer uitspugen (regurgiteren) en een enkeling verslikt zich daar soms zelfs bij. Wanneer de voeding in een slowfeeder wordt aangeboden, krijgt ook een gulzige kat zijn eten beetje bij beetje binnen en is de kans op regurgiteren en verslikken een stuk kleiner. En een tragere voedselinname zorgt meteen voor een betere vertering.

Een andere bijkomstigheid van gulzig eten, is een minder verzadigd gevoel. Het bakje is net leeg en de kat vraagt alweer om eten. Gevolg: baasje geeft nog een beetje (en nog een beetje en nog een beetje) en de kat wordt te dik. Ook daarbij kan een slowfeeder zoals de Lickimat™ helpen. Er hoeft namelijk maar een klein beetje voeding in om de kat er toch al een poos mee bezig te houden.

Is dit dan de oplossing voor alles?? Nee. Als een kat vaak overgeeft, zich verslikt, verteringsproblemen of overgewicht heeft, is nog steeds een bezoekje aan de dierenarts een goed idee. Wel levert het gebruik van een slowfeeder (of voerpuzzel) voor uw kat absoluut een bijdrage aan een gezond eetpatroon.

Meteen een Lickimat bestellen? Klik dan hier

Copyright © 2019-heden Voerspel. Alle rechten voorbehouden.